Președintele Traian Băsescu spune că va redeschide astăzi la Bruxelles subiectul accesului României în Spațiul Schengen, dar invocă drept piedică în luarea unei decizii favorabile legea votată marți în Camera Deputaților pentru a-i scăpa pe aleșii locali de dosarele penale pentru conflicte de interese.
Pe agenda summitului se află, printre altele, tema spațiului de securitate, libertate și justiție la care, potrivit lui Băsescu, „se va face o analiză a gestionării Spațiului Schengen care vizează capacitatea UE de a face față presiunii de la frontieră, cooperarea polițienească și judiciară”. „Pe acest fond voi ridica din nou problema accesului României la Spațiul Schengen. Raportul MCV arată buna funcționare a justiției în ansamblu. Considerăm că procesul de acces al României trebuie să înceapă, chiar dacă în Raportul MCV sunt și suficiente elemente care se constituie în zonă de critică, dar în mod deoosebil la adresa clasei politice, a Parlamentului. Ultima lege votată în Parlament nu este de natură să ne ajute, dar oricum eu am obligația să ridic această problemă”, a spus Băsescu la două zile după ce deputații au adoptat un proiect de lege, aparent fără legătură cu regimul incompatibilităților, prin care primarii și președinții de Consilii Județene devin membri de drept în adunările generale ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară și reprezentanți în regiille autonome locale de tipul celor de Apă-Canal.
Este situația pentru care în ultimii ani au ajuns pe rolul instanțelor peste 100 de dosare de incompatibilitate deschise de Agenția Națională de Integritate pe nume importante ca cele al lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului, Radu Mazăre, primarul Constanței, Nicușor Constantinescu, președintele CJ Constanța, Aristotel Căncescu, președintele CJ Brașov, Mircea Moloț, președintele CJ Hunedoara. Lista completă AICI.
Liderii europeni vor discutat totodată despre creșterea economică îîn UE și despre locuri de muncă și vor face o analiză a situației din Ucraina și a soluțiilor pe care UE le are „pentru a stabili integritatea Ucrainei și pacea”, a mai spus Băsescu. Printre cele mai așteptate momente este însă ac ela al semnării de către Republica Moldova, Georgia și Ucraina a acordurilor de asociere și de liber schimb. „Pentru noi semnarea de către R M este un element extrem de important de politică externă. În mod caegoric, este recunoscut faptul căă Româconstanți ai nia a fost unul dintre susținătorii constanți ai ajungerii la acest moment”, a adăugat Băsescu pe aeroport.
La summitul care are loc astăzi și mâine la Bruxelles a cerut să meargă, în locul președintelui, premierul Victor Ponta, căruia șeful statului i-a refuzat însă delegarea.